Groene Schoolpleinen

Groene Schoolpleinen

Heeft jouw school al een schoolplein dat de kinderen uitdaagt tot veelzijdig bewegen, creatief buitenspelen en eindeloos ontdekken? Om maar een paar van de voordelen te noemen: alle kinderen vinden een plek om te spelen, de stress en het pestgedrag wordt verminderd, obesitas wordt teruggedrongen, kinderen EN leerkrachten worden meer betrokken bij hun leeromgeving.

  

Werkplaats Groene Schoolpleinen 2023/2024

In 2023 en 2024 staat de Werkplaats Groene Schoolpleinen in het teken van onderhoud. Veel schoolpleinen die afgelopen jaren van stenen plein naar groen plein zijn gegaan, zijn nu in de fase dat het er als een prachtig groen schoolplein uit mag zien. Dit houdt ook in dat het onderhoud verandert. Waar eerder jonge planten en bomen beschermd moesten worden, zal nu de aandacht liggen op het snoeien, in toom houden en bijplanten van nieuwe groen.

Met de immer wisselende staf en ouders op scholen, vormt ook het vormen van een team voor de tuindagen wel eens een uitdaging. 

Al deze uitdagingen hebben we verzameld en zo zijn we aan de slag gegaan om scholen en hun betrokken ouders aan handvatten te helpen. En we hebben hier ook filmverslag van gemaakt, zodat jij de waardevolle tips terug kunt kijken. 

 

Mee-doe sessies

Dit seizoen bieden 3 momenten en een fietsexcursie gratis aan, waarvoor je je per direct kunt inschrijven. Er zijn een beperkt aantal plekken, dus meld je op tijd aan.

In 2023 gaan we langs drie scholen om te laten zien welke uitdagingen zij hebben bij het onderhoud van het groene schoolplein en welke tips zij kunnen delen.

De afsluitende activiteit voor de zomervakantie 2023 is een fietsexcursie op vrijdagavond 27 juni 2023 om 18.00u. 

Startpunt: basisschool de Kosmos, De Bovenkruier 1. Graag aanmelden ivm de catering via post@033groen.nl

Kosten: gratis

Filmverslag fietsexcursie

Factsheet beheer en onderhoudDit factsheet kun je nu ook downloaden door erop te klikken en rechtsboven te downloaden.

In het voorjaar van 2024 is er een informatief filmpje gemaakt met als leidraad de factsheet over het onderhoud op een groen schoolplein. Deze film is gemaakt op een school waar hovenier Marjan Deurloo verantwoordelijk is voor het onderhoud. Hier deelt zij tips hoe een onderhoudsdag eruit kan zien.

Ook zijn we langsgegaan bij basisschool de Zonnewijzer waarbij iedereen in Amersfoort zich kon aanmelden om mee te doen met een onderhoudsdag en direct vragen kon stellen aan hovenier Marjan Deurloo. Van tevoren zijn uitdagingen op het plein in kaart gebracht en Marjan Deurloo heeft ter plekke verteld hoe hiermee om te gaan en samen hebben we dit ook opgelost. Ook dit is vastgelegd in een filmpje.

 

Deze sessies waren onder begeleiding van Fabian Brökelmann (Samenwerkstad) of Claire Giesen (033GROEN) via post@033groen.nl.

 

Bekijk hier het filmpje mbt groene schoolpleinen in de gemeente Amersfoort; dit filmpje kunnen jullie ook goed gebruiken om aan het draagvlak voor een groen schoolplein binnen jullie school te werken.

Graag tot ziens volgend schooljaar!

 

 

 

Meer weten? Neem contact op met onze coördinatoren voor de terugblikken op eerdere doe-sessies en de materialen op thema zoals onze factsheets Werkplaats Groene Schoolpleinen.