Groene Schoolpleinen

Groene Schoolpleinen

Heeft jouw school al een schoolplein dat de kinderen uitdaagt tot veelzijdig bewegen, creatief buitenspelen en eindeloos ontdekken? Om maar een paar van de voordelen te noemen: alle kinderen vinden een plek om te spelen, de stress en het pestgedrag wordt verminderd, obesitas wordt teruggedrongen, kinderen EN leerkrachten worden meer betrokken bij hun leeromgeving.

De Werkplaats Groene Schoolpleinen biedt een traject van een jaar professionele begeleiding van droom tot realisatie. We betrekken kinderen, ouders en leerkrachten bij het proces, van eerste idee tot en met gebruik inclusief integratie in het schoolprogramma. Doe dit jaar nog mee!

 

Scroll naar beneden voor de agenda 2021/2022 en lees hier (pdf in nieuw venster) een terugblik van de fietsexcursie langs groene schoolpleinen op 22 juni in Amersfoort.

 

Werkplaats Groene Schoolpleinen 2020 / 2021

Begin 2020 hebben we input verzameld voor het behoefteonderzoek om ons aanbod voor scholen bij vergroening van hun plein te verbeteren. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd – waarvoor veel dank! Gezamenlijk hebben we het aanbod nog verfijnd tijdens de MEETUP van 22 september in het Groene Huis. Ondanks corona maatregelen een geslaagde avond, veel dank voor jullie belangstelling en bijdrage hieraan. 

Met de onderbouwing van het onderzoek (zie ook de presentatie (prezi) en jullie input op de onderdelen zijn we gekomen tot het volgende vernieuwde aanbod voor de werkplaats.

 

Starthulp

In een traject van ca 1 jaar wordt jullie school begeleid van droom tot eerste werkdag. Dit traject is inclusief een schetsontwerp door een aan Stichting Springzaad gerelateerde ontwerper. De kosten voor dit traject bedragen 5.762 EUR incl btw waarvan de school een eigen bijdrage betaald van 2700 EUR incl btw.

Kosten: minder dan 50%

 

Doe sessies op thema

Aankomend seizoen bieden we drie thema avonden en een fietsexcursie aan, waarvoor je je per direct kunt inschrijven. Er zijn  een beperkt aantal plekken, dus meld je op tijd aan.

Locatie is het Groene Huis - Schothorsterlaan 21. Inloop 19.00u, we starten om 19.15u en eindigen 21.00u.

Doe-sessie DRAAGVLAK op dinsdag 24-11-2020

Doe-sessie FINANCIËN op donderdag 11-2-2021

Doe-sessie GEBRUIK PLEIN dinsdag 13-4-2021

Kosten: gratis

 

In company en advies

Voor een korte verdieping op een specifieke vraag kunnen we een adviesgesprek aanbieden op maat voor jullie team. Neem voor de mogelijkheden contact op met een van de werkplaats coördinatoren.

Kosten: een advies op maat kost 250 EUR incl btw. De eigen bijdrage van de school bedraagt 125 EUR incl btw.

 

Meer informatie voor deelname MEETUP, de nieuwe starthulp of de doe-sessies en workshops bij een van de groene plein coördinatoren Fabian Brökelmann (Samenwerkstad) of Serai Bressers (033GROEN) via post@033groen.nl.

Nalezen van de informatie en toekomstige materialen bij de Doe-sessies zoals factsheets op deze site en die van het Groene Huis.

Bekijk hier het filmpje mbt groene schoolpleinen in de gemeente Amersfoort; dit filmpje kunnen jullie ook goed gebruiken om aan het draagvlak voor een groen schoolplein binnen jullie school te werken.

Graag tot ziens dit schooljaar!

 

Community of practice - samen bereiken we meer

De Werkplaats Groene Schoolpleinen - een co-productie van 033GROEN en Samenwerkstad - helpt Amersfoortse basisscholen met het vergroenen, beheren én gebruiken van hun schoolpleinen. Ons motto: samen staan we sterk(er) en bereiken we meer. De Werkplaatsbijeenkomsten worden gehouden bij scholen met een groen schoolplein. Bijdragen van Gemeente Amersfoort en Provincie Utrecht maken de organisatie van de werkplaats mogelijk. Dankzij Waterschap Vallei & Veluwe krijgt de thematiek van klimaatbestendigheid vorm en inhoud op deelnemende scholen.

 

Terugblik doe-sessie DRAAGVLAK op 24 november 2020

De eerste doe-sessie van het nieuwe seizoen werd gehouden in het Groene Huis en was goed bezocht ondanks de pandemie. Voor het eerst werd een werkplaatsbijeenkomst omgedoopt tot doe-sessie en ervaring opgedaan met de nieuwe vorm. Er was veel energie voelbaar bij de deelnemers van verschillende scholen en vooral bij het 'doen' kwam het los en moesten we het gesprek helaas afronden omwille van de tijd. Het plenaire gedeelte zullen we de volgende doe-sessie inkorten zodat we nog meer tijd hebben voor het doen!

Hieronder voor eenieder die geïnteresseerd is en dit nog eens na wil lezen of gebruiken in je groene plein werkgroep de materialen in pdf.

Download hier de factsheet over draagvlak van de Werkplaats Groene Schoolpleinen.

De uitwerking van de casus in de doe-sessie vind je hier.

 

Terugblik online doe-sessie FINANCIEN op 11 februari 2021

Op deze avond gingen we aan de slag met alle ins en outs van financiering van jullie groene schoolplein, gemeente Amersfoort gaf een update over de mogelijkheden met financieringsregelingen, drie scholen hebben een casus aangemeld waar we in aparte deelsessies mee aan de slag gingen.

We hebben gewerkt met onze factsheet over financiën en kregen veel input en mogelijkheden vanuit de inspirerende voorbeelden die in de sessie werden besproken. Hieronder voor eenieder die geïnteresseerd is en dit nog eens na wil lezen of gebruiken in je groene plein werkgroep de materialen in pdf.

Downloads en linkjes

De factsheet Financiering groen schoolplein van de Werkplaats Groene Schoolpleinen.

Een groot samenwerkingsverband in Overijssel geeft een berg informatie per onderdeel op hun website Natuur voor elkaar.

De voorbeeldbrochure van de Kleine Planeet, Jenaplan school uit Deventer.

Mocht je graag een van de presentaties ontvangen laat het ons even weten.

 

Terugblik online doe-sessie BEHEER en ONDERHOUD op 13 april 2021

Als het plein gerealiseerd is begint de pret…
…en de uitdaging om het groen te behouden en te laten groeien! 

We trappen af met een informatieve video waar Josse ons op een geweldige manier meeneemt in hoe hij speelt op het groene schoolplein van de Kubus Noordewierweg. Samen met Josse wandelt ​Sarah, ​de ontwerpster van het plein, die op deze manier ervaart hoe het plein gebruikt wordt en waar het ontwerp creatief door de kinderen is aangevuld…

Hanneke van Vuure die het plein met haar bedrijf ‘Het Wilde Land’ heeft aangelegd, neemt ons mee in haar expertise in beheer. Hierbij horen we o.a. dat we in het beheer vaak door onze knieën moeten gaan om het plein vanuit de ogen van het kind te zien. Het kind is echter maar één van de drie brillen die we op moeten zetten: de ogen van volwassenen helpen om het netjes te maken, de ogen van het kind voor de speelmogelijkheden en de ogen van de inspecteur om te zorgen dat het veilig is.

Na al deze informatie gaan we middels een miro bord in subgroepen aan de slag om zelf een beheerplan te maken. Waarbij een subgroep een beheerkalender maakt en de andere een beheerposter. Zie de plaatjes als geheugensteun. Gebruik een van deze formats of het format op onsgroenschoolplein en ga aan de slag met je eigen plein!

beheerposter de Kubus beheerkalender voorbeeld

Ook van de aanwezige scholen (er waren 13 deelnemers van 5 scholen) kwamen goede tips. Zo benadrukte Marga van de Kubus het belang om bij het ontwerp alvast na te denken over de waterpunten om straks op het hele plein water te kunnen geven.

Hieronder nog wat tips die opvielen, aanvullend op ons factsheet beheer en onderhoud (pdf) van je groene plein.

  • Watergeven is heel belangrijk. Er wordt eerder te weinig water gegeven, dan te veel.
  • Het waterschap heeft subsidies voor klimaatbestendige ingrepen zoals een watterbuffer.
  • Maak een logboek met klussen, dit werkt sowieso goed bij pleinen waar ook een kinderopvang locatie aan verbonden is.
  • Maak het plein niet te netjes winterklaar, laat wat planten staan zodat kinderen niet overal overheen lopen.
  • Organiseer een sproeirooster voor de zomervakantie.
  • De tuin coördinator moet coördineren, niet zelf doen. Betrek zo veel mogelijk ouders en leerkrachten.
  • Gebruik intrinsieke motivatie, niet de taakuren.
  • Wat de ontwerper heeft bedacht en hoe de gebruiker het doet verschilt soms…
  • Ruim niet te veel op, want rommel leidt tot creatief spel.

Succes met het opstellen van jullie eigen beheer en beleefplan voor het plein van jullie school! 

 

Fietsexcursie groene schoolpleinen op 22 juni 

fietsexcurie langs groene schoolpleinen in Amersfoort

 

We hebben een mooie excursie samengesteld samen met twee ontwerpers van de groene schoolpleinen langs pleinen in verschillende stadia van aanleg. We starten in Randenbroek om 18.30u en fietsen via Schuilenburg door naar Zielhorst. De fietsexcursie zal uiterlijk om 20.45u afgelopen zijn.

We starten bij de PWA Randenbroek, een starthulp school die in het allereerste begin van de werkplaats begonnen is. Het plein is stap voor stap aangelegd met verschillende groene elementen en behoud van stenen, een zgn middelgroen plein. De ervaring met speeltoestellen en samenwerking leverancier en hovenier komt hier aan bod. We vervolgen onze route naar de Vrije school, ook een pionier school met resultaat een zgn donkergroen plein. Veel groen, maar ook veel speeldruk, met veel speelerosie. Ze zijn bezig met plannen voor verruiming van gebruik van hun plein.

Het 3e plein op onze route is dat van de Kameleon waar ze net fase 1 in de aanleg afgerond hebben en nog vol in ontwikkeling is. Er worden bestaande speelelementen opgenomen en er komt een creatieve oplossing voor de fietsen.. het lijkt een midden- tot donkergroen plein te gaan worden. We sluiten af met het groene schoolplein van de Zonnewijzer in Zielhorst. Dit donkergroene plein is in de fase van afronding. Hier was een mooie samenwerking met de buurt met een stuk gemeente terrein erbij gekregen in ruil voor … Lees er meer over in de terugblik van de fietstocht in dit verslag (pdf).

Bekijk hier een inspirerende lijst (pdf) met groene speelomgevingen in Amersfoort.

Meld je aan voor de doe-sessies groene schoolpleinen bij een van de groene plein coördinatoren Fabian Brökelmann of Serai Bressers via post@033groen.nl.

 

Data doe-sessies 2021/2022

Donderdag 11 februari 2021 - Financiën

Dinsdag 13 april 2021 - Beheer en onderhoud

Data doe-sessies na de zomer nnb

22 of 30 sept - Kick off werkplaats groene schoolpleinen

Locatie: het Groene Huis, park Schothorst en bij de groene plein pioniers-scholen.
De avonden zijn van 19.15u tot 21.00u met inloop vanaf 19.00u. Met koffie, thee en koek!

Meld je alvast aan voor de kick-off, er zijn mogelijk een beperkt aantal mogelijke deelnemers! Stuur ons een berichtje op post@033groen.nl - ook wanneer je 4 x per jaar onze nieuwsbrief wilt ontvangen.